PSILOHUASCA: een bijzonder Ayahuasca Analoog

Wij combineren 2 planten om jou te ondersteunen bij een stabiele en heldere doorwerking van jouw processen:

  • De Ayahuasca liaan

  • Psilocybine houdende Sclerotia (truffels)

De Psilocybine houdende truffels zorgen er voor dat

  • jij je aan je proces kan overgeven.

  • je gegrond blijft.

  • je visuele informatie over interne onderwerpen krijgt.

  • de energie neutraal blijft.

De ayahuasca liaan zorgt ervoor dat

  • je jouw hart voelt en vanuit je hart kan kijken.

  • je helder en vanuit pure compassie aanwezig bent.

  • de truffels langer en dieper kunnen werken.

PSILOHUASCA VS AYAHUASCA VS ANAHUASCA

De ayahuasca liaan maakt je helder en laat je vanuit de pure compassie van het hart kijken. In combinatie met de neutraliteit van de truffels zorgt de ayahuasca liaan ervoor dat je helder en doelgericht jouw processen door kan werken. In Nederland (en erbuiten) worden veel verschillende ana- en ayahuasca’s gebruikt; een duidelijk onderscheid is niet te maken. Het is een feit dat elk persoon anders op elk middel reageert dus dit kan alleen maar zelf ervaren worden.
In het algemeen kunnen we wel zeggen dat veel in Nederland gebruikte ayahuasca’s wat vrouwelijker en dromerig zijn. De psilohuasca van Unfold Your Being onderscheidt zich daarvan door zijn heldere en directere aanpak.

De inzichten die jij opdoet in de processen waar jij doorheen gaat: daar doen we het voor. En dat jij datgene wat je in het dagelijkse leven ervaart, beter kan herkennen en (wanneer nodig) aanpassen. Dat je je bewust wordt van wat jouw hart je vertelt en wat jouw denken je wil doen geloven. Dat je dichter bij je essentie komt. Pas wanneer je jezelf kan voelen, kan het leven zich ontvouwen tot dat wat altijd al aanwezig was.

Ayahuasca: Dit is de de ayahuasca liaan in combinatie met een andere plant (het additief) die meestal DMT bevat. Het meest traditionele additief is de chacruna. Er zijn veel verschillende recepten die van sjamaan tot sjamaan verschillen. Deze variant wordt vaak in de jungle van Zuid-Amerika geserveerd.

AnahuascaDit wordt in het Westen vaak als ayahuasca aangeboden. Technisch gezien is het geen ayahuasca omdat de ayahuasca liaan vervangen wordt door een andere MAO-remmer, bijvoorbeeld de Syrische wijnruit.

Psilohuasca: Dit is een combinatie van de ayahuasca liaan en truffels die soms nog wordt aangevuld met Syrische wijnruit. Wij houden het bij de combinatie ayahuasca liaan & truffels.

Al deze planten en middelen hebben hun eigen potentieel en functie. Wij adviseren je om goed te voelen welke combinatie jou trekt en heel bewust te kiezen.

Hoe passen wij het toe?

Het gebruik van zowel Ayahuasca, als Psilohuasca gebeurt in een therapeutische setting met een zeer doelgerichte begeleiding. Er is een speciaal programma ontworpen dat jouw proceswerk gunstig beïnvloedt. Dit programma begint voor de ceremonie en loopt door tot erna. Al onze begeleiders hebben een zeer intensieve en doelgerichte training gehad en weten heel goed hoe het is om hun eigen donkere stukken aan te kijken. Pas nadat zij dit hebben geleerd en doorgewerkt, kunnen zij een ander in alle zuiverheid begeleiden.

VANUIT DE CHEMIE 

In de psilohuasca-ceremonies van Unfold Your Being maken we gebruik van de ayahuasca liaan en Psilocybe truffels. “Psilo” verwijst naar de psilocybine en psilocine in de truffels, en “huasca” verwijst naar de ayahuasca liaan. Overigens kun je ook bewustzijnsreizen maken op de ayahuasca liaan of op de truffels alleen, maar wij ervaren het als een zeer sterk duo. In de werking voelt het alsof de Caapi de poorten in je lichaam opent en richting geeft aan je reis, terwijl de truffel de energetische motor is die helpt de energieën uit je lichaam los te maken. Het duo werkt bijzonder fijn samen.

Ayahuasca Liaan
De ayahuasca plant is de liaan uit de Amazone waar het befaamde ayahuasca-brouwsel van de sjamanen naar vernoemd is. Deze plant herbergt veel wijsheid uit het oerwoud dankzij de werkzame stoffen harmine, harmaline en tetrahydroharmine (THH). Chemisch gezien hebben deze stoffen alle drie een MAO-remmende werking. Dit betekent dat ze het enzym monoamine oxidase afbreken.
Door het afbreken van het MAO-enzym worden er chemische poorten in het maag-darmkanaal geopend, waardoor de psilocybine en psilocine makkelijker het lichaam in kunnen en wordt er minder lichaamseigen serotonine afgebroken. De ayahuasca plant heeft dus meteen ook impact op de hersenchemie. Overigens is het verminderen van de chemische verdedigingsmuur in het maag-darmsysteem ook de reden waarom de combinatie met bepaalde medicijnen (zoals antidepressiva) zeer gevaarlijk is.

De verhouding van de drie belangrijkste werkzame stoffen – harmine, harmaline en THH – is grotendeels bepalend voor het karakter van de plant. De ene Ayahuasca liaan is de andere niet want de concentraties verschillen onderling sterk per regio en leeftijd van de plant. Over het algemeen bevat de plant veel harmine, een matige hoeveelheid THH en heel weinig harmaline. Hiermee onderscheidt de liaan zich meteen van zijn belangrijke collega-plant de Syrische wijnruit, die juist veel harmaline bevat en nauwelijks THH.

Tetrahydroharmine is niet zo’n sterke MAO-remmer maar fungeert als niet-selectieve serotonine heropnameremmer die ervoor zorgt dat niet alleen de serotonine-niveaus in de hersenen (en de rest van ons lichaam) stijgen maar ook die van noradrenaline en dopamine. Noradrenaline speelt een grote rol in onze buikchemie en houdt ons zeer wakker en helder. Dopamine is het beloningshormoon en is gerelateerd aan verslavingsproblematiek.
De ayahuasca liaan heeft dus zo zijn eigen werking op onze hersenchemie en speelt volgens ons ook een cruciale rol in de genezende eigenschappen van psilohuasca.

Naast bovengenoemde drie ß-carbolines zijn er nog andere stoffen in zeer lage concentraties in de ayahuasca liaan aanwezig die invloed hebben op onze hersenchemie. De exacte concentratie van deze stoffen in de ayahuasca thee is afhankelijk van het specifieke ras, leeftijd en groeiplaats van de plant; deze factoren bepalen zijn karakter.

De traditionele ayahuasca gebruikt naast de ayahuasca liaan DMT afkomstig van een plantenbron. In onze psilohuasca maken wij gebruik van truffels die psilocybine en psilocine bevatten. De psilocybine wordt metabolisch al snel omgezet in psilocine waardoor uiteindelijk alleen de psilocine de hersenen bereikt. DMT en psilocine zijn vergelijkbare moleculen die beiden erg verwant zijn aan ons lichaamseigen serotonine.

Voluit geschreven is de chemische naam voor
– DMT: N,N-dimethyltryptamine
– Psilocine: 4-hydroxy-N,N-dimethyltryptamine
– Serotonine: 5-hydroxytryptamine

In structuurformule ziet het er zo uit:

Psilocine werkt (net als DMT) dan ook op dezelfde receptoren in de hersenen als ons lichaamseigen serotonine. Psilocybine uit truffels of paddestoelen is op zichzelf al een zeer krachtig psychedelicum wat al eeuwen op veel plekken op aarde wordt gebruikt voor bewustzijnsverruiming. De truffel is namelijk krachtig en neutraal: hij laat zien wie jij bent.

Normaal gezien is de aanwezigheid in ons lichaam van relatief korte duur omdat het MAO-enzym de psilocine afbreekt. Een reis op alleen truffels is dan ook vaak diep en kort; en er zijn veel truffels voor nodig. Daarom combineren wij de truffel met de MAO-remmende werking van de ayahuasca liaan die ervoor zorgt dat de psilocine uit de truffel niet zo snel wordt afgebroken. Reizen op psilohuasca duren dan ook 1 tot 3 uur langer dan op truffels alleen, zijn iets vlakker en hebben minder dan de helft aan truffels nodig.

Jullie liefdevolle aanwezigheid was een anker

Arno

Deze reis heeft me zoveel inzicht gegeven in mijn eigen zijn, mijn geluk, mijn pijn en het leven & de dood. Inzicht waardoor alles weer klopt.

Franka

Indrukwekkend hoe het lijkt hoe je “door mensen heen lijkt te kijken”

Mark